ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Γκλαβάνη 50-52 , Bόλος
Τηλ: 2421 0 24622
email: blouchou_nota@hotmail.com
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μπλούχου Νότα
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, RD,MMedSci
ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Η Βιταμίνη D είναι μία οργανική ουσία που ανήκει στο σύστημα των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E,K. Λέγονται λιποδιαλυτές γιατί απαιτείται λιπαρή ουσία για την απορρόφησή τους.
Η Βιταμίνη D ανήκει και στις λεγόμενες πυρηνικές ορμόνες που σχετίζονται με την έκφραση των γονιδίων. Μπορεί να παραχθεί στο σώμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και δεν εξαρτάται απόλυτα από τα διατροφική επάρκεια σε αυτή.
Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η βιταμίνη D;
Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ιχθυέλαια, το αυγό, το συκώτι, τα πλήρη γαλακτοκομικά και τα μανιτάρια.
Όμως η πρόσληψη της βιταμίνης D από τα τρόφιμα είναι περιορισμένη, διότι, για να μετατραπεί σε ενεργό μορφή, χρειάζεται την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.
Η έλλειψη της βιταμίνης D αποτελεί επισήμως πανδημία που δεν εμφανίζεται μόνο σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια αλλά και σε χώρες με υψηλή.
Η πιο ενεργός μορφή της βιταμίνης D είναι η D3,γνωστή και ως χολεκαλσιφερόλη.
Μπορεί η βιταμίνη D να επηρεάσει το σωματικό βάρος;;;;
Βάσει μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition και κατά την οποία συμμετείχαν 18.000 Αμερικανοί σε διάρκεια 7 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι προσλάμβαναν κατά 5-12% χαμηλότερη ποσότητα μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών και ότι το σωματικό τους βάρος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D.
Είναι γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός διαθέτει υποδοχείς της βιταμίνης D και μπορεί να τη συνθέσει. Η βιταμίνη D ταυτόχρονα συμβάλλει στη ρύθμιση της λιπώδους μάζας και του μεταβολισμού του λίπους με διάφορους τρόπους. Επιπλέον δημιουργεί μια αντιφλεγμονώδη θωράκιση από το λευκό λιπώδη ιστό, ο οποίος αποτελεί έναν συνδυασμό λιποκυττάρων και ανοσοκυττάρων και συμμετέχει στον μεταβολισμό του σακχάρου.
Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] ευθύνονται για την εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου 2 καθώς και του μεταβολικού συνδρόμου που επίσης σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Διαπιστώθηκε δε ότι η έλλειψή της οδηγεί στην ανάπτυξη αντισωμάτων κατά των παγκρεατικών κυττάρων που εκκρίνουν ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1), ειδικότερα σε παιδιά που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.
Μια ακόμη διαπίστωση της μελέτης ήταν ότι επαρκή επίπεδα της Βιταμίνης D συμβάλλουν στην έκκριση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού της πείνας και της όρεξης που συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας τόσο στη μείωση του βάρους αλλά και στη διαχείριση της κατάθλιψης που πολλές φορές ευθύνεται εμμέσως για μια σειρά διατροφικών διαταραχών. Ταυτόχρονα συμμετέχει στην παραγωγή της λεπτίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την παραγωγή του λίπους που συσσωρεύεται στο σώμα καθώς και τον παραπάνω μηχανισμό πείνας-όρεξης.
Η Αμερικάνικη Ενδοκρινολογική εταιρεία θέτει ως όρια έλλειψης της βιταμίνης D τα επίπεδα < 20ng/ml, ως επίπεδα ανεπάρκειας τα 20-30 ng/ml, ορίζοντας ως βασικό στόχο επίπεδα που κυμαίνονται γύρω στα 40 ng/ml.
Επειδή όμως η βιταμίνη Dπαράγεται επί τω πλείστον και παραμένει στο σώμα, έχει και τοξικές ιδιότητες που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό, όταν διαπιστώνεται η έλλειψή της, είναι σημαντικό να απευθύνεστε στους ειδικούς τόσο για τη χρήση των σωστών συμπληρωμάτων αλλά και για τη ρύθμιση της επαρκούς δοσολογίας σε σχέση και με την αντίστοιχη προσλαμβανόμενη ποσότητα από τις τροφές.
